/ iStock/Getty Images
Американското правителство, в тясно сътрудничество със съюзни на САЩ страни, разработва маршрути за износ на критични резерви зърно от Украйна, за да се избегне продоволствена криза като резултат от руското нахлуване. Това съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на двама американски и четирима европейски дипломати, предаде Укринформ.

Посочва се, че въпросът е труден, затова САЩ и международните им партньори обмислят „широк спектър от варианти за безопасен износ на храни по железопътните линии, по море и по въздух“.

Според дипломати този въпрос ще е сред основните теми на министерска среща в ООН по въпросите на продоволствената сигурност днес и утре в Ню Йорк, която ще бъде председателствана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

Това споразумение е далеч от финализиране. То съдържа много променливи величини, много неща може да не потръгнат както трябва по време на дискусиите, цитира Укринформ коментар на друг служител, без да посочи името му.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви по-рано, че правителството на САЩ и Конгресът проучват възможността да бъде одобрен пакет от мерки срещу заплахите за глобалната продоволствена сигурност, предвиждащ за целта да бъдат отпуснати 11 милиарда долара в течение на три години. Тя информира, че се води и дискусия на международно равнище за възможното създаване на хуманитарни коридори за износ на храни от Украйна.
БТА