Украйна разполага с големи запаси от зърно на територията, която продължава да е под неин контрол, за да изхранва населението в тези райони и има достатъчно гориво, за да задоволи всекидневните нужди на фермерите, каза зам.-министърът на земеделието Тарас Висоцки, предаде Ройтерс.

Миналия месец Киев сигнализира, че руските сили са откраднали „няколкостотин хиляди тона“ зърно в районите на Украйна, които са окупирали от началото на инвазията на 24 февруари, и това може да се отрази върху продоволствената сигурност на местното население. Кремъл отрече тези обвинения.

Украйна обвини Русия, че е откраднала няколкостотин хиляди тона зърно

Висоцки каза, че „ние имаме около 25 милиона тона зърно и маслодайни семена на склад. Що се отнася до временно завладяната територия, там има около 1,3 милиона тона зърно“.

От гледна точка на осигуряване на храна (зърно и зърнени храни) за 40 милиона украинци, имаме достатъчно резерви в контролираните територии, добави зам.-министърът.

Той съобщи също, че през април Украйна е засилила износа на зърно по алтернативни маршрути, след като Русия блокира черноморските пристанища, и че очаква през май зърненият износ да се увеличи допълнително.

ООН: Милиони тонове неизползвано зърно са блокирани в Украйна

Заради войната украинският зърнен износ спадна до около 923 000 тона през април от 2,8 милиона тона през същия месец на миналата година, беше посочено в анализ на АПК-Информ тази седмица.

Според консултантската фирма износът на Украйна е включвал 768 486 тона царевица и 127 130 тона пшеница. Украйна е изнесла също 151 529 тона слънчогледово олио и 169 681 тона маслодайни семена, главно слънчоглед.

През 2020/21 г. Украйна е била четвъртият по големина световен износител на зърно и е продала зад граница 44,7 милиона тона, по данни на Международния съвет за зърнени култури.
БТА