Бин Ладен заплаши американците в нов видеозапис
Бин Ладен заплаши американците в нов видеозапис / снимкa: БГНЕС

Лидерът на терористичната групировка Ал Кайда Осама бин Ладен обвини президента на САЩ Барак Обама, че "води същата враждебна политика" към мюсюлманите като своя предшественик Джордж Буш и предупреди американците да са готови за последиците от политиката на Белия дом, съобщиха световните агенции.

В аудиозапис, излъчен по катарския телевизионен канал "Ал Джазира" минути преди пристигането на Обама в Саудитска Арабия, Бин Ладен обвини Обама и неговата администрация, че "са посели семена на омраза и отмъщение" към САЩ в мюсюлманския свят. Като пример той посочи офанзивата на пакистанската армия срещу талибаните в долината Сват.

"Обама следва стъпките на своя предшественик в политиката му на омраза към мюсюлманите. . . Така той полага основите за продължителни войни", посочи Бин Ладен и предупреди американците: "Бъдете готови да берете плодовете на посятото от ръководителите на Белия дом през годините".

Обама, чийто баща е мюсюлманин и който е живял в Индонезия, се опитва да поправи имиджа на САЩ, сериозно пострадал от войните на Буш в Ирак и Афганистан. Утре в Кайро той ще произнесе реч, в която ще засегне политиката си към мюсюлманския свят, припомня Ройтерс.