/ ThinkStock/Getty Images
САЩ уведомиха Русия, че няма да обменят информация за своите ядрени сили, заяви говорител на Белия дом и уточни, че промяната е свързана с решението на Москва временно да спре участието си в договора "Нов СТАРТ", предаде Ройтерс.

"Съгласно международното право САЩ имат право да отговорят на руските нарушения на договора "Нов СТАРТ", като предприемат съразмерни и обратими ответни мерки, за да убедят Русия отново да спазва своите задължения", каза говорителят.

"Това означава, че тъй като заявеното от Русия прекратяване на договора "Нов СТАРТ" е нищожно от правна гледна точка, САЩ имат правна възможност да спрат извършваните от тях два пъти годишно актуализации в отговор на руските нарушения", се посочва още в изявлението му.

Обменът на информация, като например броя на бойните глави и бомбардировачите в определени бази, е част от споразумението Нов СТАРТ, посочва ДПА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби даде да се разбере, че обменът на данните ще бъде възобновен единствено когато и Русия е готова да го направи.

Договорът за ограничаване на оръжията "Нов СТАРТ" е единственото останало голямо споразумение за контрол на въоръженията между САЩ и Русия. Договорът ограничава ядрените арсенали на двете страни до 800 системи за доставка и 1550 оперативни бойни глави всяка.

Путин заяви, че стъпката му не е излизане от споразумението и че Русия засега иска да продължи да се придържа към договорените горни граници за ядрените оръжия.
Владимир Арангелов, БТА