Беларус заяви, че е принудена да приеме руските ядрени оръжия поради "безпрецедентен" натиск от страна на Запада, като настоя, че разполагането им не нарушава международните споразумения.

"Беларус е принудена да предприеме ответни действия за укрепване на собствената си сигурност и отбранителна способност", се казва в изявление на външното министерство, като се добавя, че Минск е бил подложен на "безпрецедентен" политически и икономически натиск от страна на САЩ и техните съюзници.

БГНЕС припомня, че в събота Путин обяви, че Русия ще завърши изграждането на специално съоръжение за съхранение на тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, което предизвика загриженост и осъждане от страна на Украйна и западните ѝ съюзници.
Путин заяви, че неговият колега Александър Лукашенко отдавна е повдигнал този въпрос.

"САЩ отдавна са разположили такива оръжия в редица държави, така че в искането на Беларус няма нищо необичайно", заяви руският лидер.
Той заяви, че Русия вече е предала на Беларус системи "Искандер", които могат да се използват за изстрелване на тактически ядрени оръжия.

До 1 юли Русия ще завърши изграждането на склад за тактически ядрени оръжия в Беларус и контролът върху оръжията няма да бъде предаден на Минск, добави Путин.
БГНЕС