/ ThinkStock/Getty Images
САЩ не са открили никакви признаци, че Русия е започнала да пренася тактически ядрени оръжия, заяви Белият дом, предаде АА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че администрацията на Байдън не е "видяла никакво движение на тактически ядрени оръжия или нещо подобно след това съобщение и със сигурност не сме видели никакви признаци, че г-н Путин е взел някакво решение да използва оръжия за масово унищожение, да не говорим за ядрени оръжия на територията на Украйна".

"Продължаваме да следим това много, много внимателно. И все още не сме видели нищо, което да ни накара да променим стратегическата си възпираща позиция", каза той пред репортери.

В събота Путин обяви, че Русия ще завърши изграждането на специално съоръжение за съхранение на тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, което предизвика загриженост и осъждане от страна на Украйна и западните ѝ съюзници.

Путин заяви, че неговият колега Александър Лукашенко отдавна е повдигнал този въпрос.

"САЩ отдавна са разположили такива оръжия в редица държави, така че в искането на Беларус няма нищо необичайно", заяви руският лидер.

Той заяви, че Русия вече е предала на Беларус системи "Искандер", които могат да се използват за изстрелване на тактически ядрени оръжия.

До 1 юли Русия ще завърши изграждането на склад за тактически ядрени оръжия в Беларус и контролът върху оръжията няма да бъде предаден на Минск, добави Путин. 
БГНЕС