Мария Колесникова
Мария Колесникова / Gulliver/Getty Images
Задържаната беларуска опозиционна лидерка Мария Колесникова призова протестиращите срещу дългогодишния президент Александър Лукашенко да не се отказват, а да продължат борбата и се присмя на служителите на силите за сигурност, които са я задържали, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на писмо на Колесникова, разпространено днес от новинарския сайт Tut.by.

38-годишната Колесникова последно бе видяна на обществено място на 7 септември, когато бе хваната от маскирани мъже на улицата в Минск и натикана в микробус. В изявление, направено чрез адвоката си скоро след това, Колесникова разказа, че е била откарана от служители на силите за сигурност посред нощ на границата с Украйна и заплашена с изхвърляне от страната, "жива или на парчета".

Беларуската опозиционерка Мария Колесникова остава в ареста поне до 8 ноември

Тогава Колесникова скъса паспорта си, за да осуети извеждането си и се превърна в герой на масовото протестно движение срещу Лукашенко. Тя бе задържана и е съдена за противодържавна дейност.

"Трябва да им кажеш да не се отказват, просто да продължават! Тези хора, които ме отвлякоха, всички те са изключително слаби и истерични. Дори не знаят как да си свършат добре работата. С мен всичко е наред, условията са поносими, а новите ми приятели са чудесни", пише Колесникова в писмо от затвора до баща си.
БТА