/ getty images
Беларус предприе стъпки да направи опитите за терористични актове наказуеми със смъртна присъда, след като активисти се опитаха да извършат диверсии, насочени срещу части от железопътната мрежа, за да затруднят Русия да разполага войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Долната камара на беларуския парламент (Камарата на представителите) одобри промените в наказателния кодекс на две четения, съобщи държавната информационна агенция БелТА. Сега промените е необходимо да бъдат подкрепени от горната камара (Съвет на републиката) и утвърдени от беларуския президент Александър Лукашенко, за да влязат в сила.

"Деструктивни сили продължават терористичната и екстремистка дейност, опитвайки се да разклатят ситуацията в Беларус, провокирайки вътрешна нестабилност и конфликти", каза председателят на долната камара на парламента Владимир Андрейченко, имайки предвид саботажите срещу железниците.

Русия използва Беларус, която е неин близък съюзник, като плацдарм за инвазията си в Украйна, започнала на 24 февруари. Минск отрича свое участие в конфликта, но признава, че беларуската територия е използвана за инвазията.
БТА