Шарл Мишел и Александър Де Кроо
Шарл Мишел и Александър Де Кроо / БТА
Украйна поиска днес от Европейския съюз да затвори границите си с Русия и Беларус, страна съюзник на Москва в инвазията, започнала от руската армия в Украйна преди един месец, предаде Франс прес.

„Министерството на инфраструктурата предлага на ЕС напълно да блокира сухопътните и морските връзки с Русия и Беларус“, посочи украинското министерство в Телеграм, заявявайки, че тези „мерки са необходими“ за „спиране на доставките за страната агресор на стоки с двойно предназначение, които могат да се използват за военни цели".

Министерството също така призова 27-те държави членки на ЕС да "блокират движението на стоки и хора" към Русия и Беларус "през ​​територията на ЕС и през неговите граници", като уточни, че е "изпратила официално искане до Европейската комисия".

Затварянето на границите между ЕС, от една страна, и Русия и Беларус, от друга, би представлявало засилване на ограниченията, които вече бяха въведени от Запада след началото на руско-украинския конфликт преди месец.

Според Киев това би „усилило икономическия натиск“ върху Москва и Минск, тъй като „руските компании намират начини да заобиколят“ многобройните икономически санкции, наложени от ЕС.
БТА