Властите в Беларус проведоха нова серия от претърсвания и арести на профсъюзни активисти и независими журналисти, съобщи вчера водеща правозащитна организация, цитирана от  Асошиейтед прес.

Най-малко 16 души са били арестувани в Минск, Гродно, Борисов и други беларуски градове, каза правозащитният център „Вясна“. Сред арестуваните са председателят на Беларуския конгрес на демократичните профсъюзи Александър Ярошук и още един от лидерите на профсъюза – Александър Бухвостов. Обвиненията срещу тях не са оповестени публично. Малко преди арестите властите в Беларус обявиха няколко профсъюза за „екстремистки“ организации.

Лукашенко изключи възможността Беларус да стане част от Русия

Сергей Черечен, бивш кандидат за президент, каза, че служители на органите за сигурност разбили вратата на офиса на профсъюза и са накарали намиращите се в него да стоят изправени до стената часове наред, докато траело претърсването. „Това е нова кампания за разчистване на сметки с гражданското общество“, посочи той.

Беларуската асоциация на журналистите каза, че вчера е била задържана и Оксана Колб, главната редакторка на независимия вестник „Новий час“.

Беларуските власти предприеха мащабни репресии след масовите антиправителствени протести, избухнали след президентските избори през лятото на 2020 г., с  които Александър Лукашенко зае президентския пост за шести пореден път. Опозицията в Беларус, както и Западът, отхвърлиха изборите като фалшифицирани.  Тогава бяха арестувани над 35 000 души и стотици бяха бити от полицията. Към момента най-малко 1127 души остават зад решетките, като правозащитните организации определят тези лица като политически затворници. 

Лукашенко остана на власт в условията на тежки санкции, които Западът наложи на Беларус. Минск разчита на основния си спонсор и съюзник Русия, която използва беларуската територия, за да започне инвазията си в Украйна, отбелязва АП.

„Лукашенко използва репресии, опитвайки се да продължи да държи положението под контрол, изправен пред нарастващо недоволство от участието на страната във войната в Украйна и от резкия спад на жизненото равнище заради санкциите“, каза в интервю по телефона за Асошиейтед прес Светлана Тихановска, която беше основният опозиционен кандидат на изборите през 2020 г. „Беларусите обаче продължават да протестират дори и в тези условия“, допълни тя.

 
БТА