/ iStock/Getty Images
Тримесечно бебе почина в център за търсещи убежище в Нидерландия, което хвърли светлина върху липсата на подходящи условия за настаняване на бежанците в страната, превърнала се в национална криза.

В изявление Инспекторатът по здравеопазване и грижи за младежта съобщи, че бебето е починало в сряда сутринта в спортната зала на приемния център за търсещи убежище в село Тер Апел.

В изявлението се отбелязва, че причината за смъртта се разследва.

"Тримесечно бебе почина снощи в спортната зала в село Тер Апел. Както всички, и аз съм дълбоко шокиран от това ужасно събитие", заяви държавният секретар Ерик ван дер Бург в Twitter.

Пренаселените условия в центъра за кандидатстване за убежище в Тер Апел, които продължиха месеци наред, се превърнаха в национална криза.

Докато нидерландското правителство се опитваше да се справи с проблема, нидерландският Червен кръст постави палатки в градината на центъра поради липса на легла, но ги премахна след ответна реакция.

Въпреки премахването на палатките много бежанци, включително жени, деца и възрастни хора, продължават да спят в градината, съобщи анадолската агенция.

Холандското правителство се бори да намери места за търсещите убежище поради липсата на място в центровете за предоставяне на убежище и невъзможността на общините да осигурят подслон на бежанците.

Докато правителството се опитваше да улесни прехвърлянето на хотел, закупен в село Алберген, към Централната агенция за приемане на търсещи убежище (COA), за да настани 300 бежанци, то се сблъска с протестите на местните жители.

Освен това Ван дер Бург предложи превръщането на крайцерите в центрове за временно настаняване като начин да се подпомогне решаването на проблема.
БГНЕС