Останките на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали (1904 - 1989) бяха ексхумирани град Фигерас, Североизточна Испания
Останките на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали (1904 - 1989) бяха ексхумирани град Фигерас, Североизточна Испания / БГНЕС
Балсамираното тяло на художника Салвадор Дали, което беше ексхумирано заради тест за бащинство, е в добро състояние, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес.

Ексхумираха останките на художника Салвадор Дали

Дори харизматичните мустаци на художника са се запазили в първоначалния вид.
Специалисти са взели косми, нокти и две кости за изследване. Ексхумирането на тленните останки на художника от гробницата му в родния му град Фигерес е продължило около пет часа снощи. В него са участвали технически лица и строителни работници.

Испански съд постанови ексхумацията на останките на Салвадор Дали през юни

Представители на фондацията на Салвадор Дали, която управлява наследството му, заявиха вчера, че няма достатъчно доказателства, потвърждаващи претенциите на Пилар Абел да е дъщеря на художника, за да бъде извършено ексхумирането. Те увериха, че ще продължат опитите да анулират резултатите от теста за бащинство по съдебен път.

Салвадор Дали - избухливото момченце, което се превърна в ексцентричен гений

Пилар Абел е родена през 1956 г.

Пилар Абел
Пилар Абел БГНЕС

Тя твърди, че майка ѝ е имала връзка с художника, за която научила от баба си през 2007 г. Ако ДНК тестът установи, че Абел наистина е дъщеря на Дали, според испанските закони тя ще има право на една четвърт от наследството на художника.

Салвадор Дали няма деца от съпругата си Гала.
БТА