Балкански държави са поискали от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган да помоли руския лидер Владимир Путин да не спира доставките на газ през зимата, съобщава турският новинарски сайт Сон дакика. Това е казал министърът на земеделието и горите Вахит Киришджи, който придружаваше президента Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението му в страни на Балканите миналата седмица.

Западните страни последователно обявиха санкции срещу Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари и води тази война вече месеци наред. В отговор на продължаващите санкции Путин спря доставките на природен газ към европейските страни, напомня сайтът.

Сръбски министър: Правим всичко, за да намалим зависимостта си от Русия

Киришджи говори по време на събитие за честването на 101-вата годишнина от победата при Сакаря, състояло се вчера в Полатлъ, Анкара. 

"Първо посетихме Босна и Херцеговина, след това Сърбия и Хърватия. Изречението, изразено от президентите и министър-председателите на трите държави, както и от нашите събеседници министри, беше следното: "Следващата седмица (сегашната седмица, бел.ред.) ще бъдете на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Моля Ви говорете с Путин там. Имате добри отношения и с президента на Азербайджан Илхам Алиев, моля, помолете ги да не намаляват през зимния сезон течните горива и газа, който доставят". 

Чавушоглу: Турция ще помогне за задоволяването на газовите нужди на Балканите тази зима

Президентът Реджеп Тайип Ердоган направи обиколка в Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия на 6,7 и 8 септември по покана на своите колеги. След официалните посещения Ердоган заяви, че те са били осъществени в критичен период от гледна точка на регионалните събития.
БТА