/ БГНЕС
Ако Русия нахлуе в Украйна, няма да има никакъв газопровод "Северен поток 2". Това заяви американският президент Джо Байдън след среща с германския канцлер Олаф Шолц, предадоха световните агенции.

"Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще означава танкове и военни, които прекосяват границата на Украйна отново. Тогава няма да има повече "Северен поток 2". Ние ще сложим край на него", заяви Байдън, визирайки газопровода, който свързва Русия с Германия, заобикаляйки традиционния транзитен път за руски газ - Украйна.

Фон дер Лайен: Русия използва газа като лост за въздействие върху ЕС

Байдън не обясни как САЩ ще постигнат това, тъй като въпросът зависи от Германия. На въпрос по темата на общата пресконференция със Шолц, той заяви:
"Обещавам ви, че ние ще можем да направим това".

От своя страна Олаф Шолц заяви, че Вашингтон и Берлин са напълно единни по въпроса за санкции, които да бъдат наложени на Русия в случай на агресия от нейна страна срещу Украйна. Шолц предупреди, че подобна агресия ще струва много скъпо на Русия.

ЕС планира внос на газ от САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан

Байдън каза, че САЩ, Германия и НАТО са готови да отговорят, ако Русия нахлуе в Украйна. Той обаче подчерта, че дипломацията е най-добрият начин за всички страни за излизане от задънената улица, в която те се намират с Русия относно Украйна.

Още в началото на срещата им, президентът на САЩ заяви, че САЩ и Германия работят едновременно за възпирането на руска агресия в Европа, а Шолц каза, че Германия и САЩ са най-близките съюзници и че те работят интензивно заедно. "И това е необходимо, за да предприемем стъпките, които трябва да направим, например да се противопоставим на руска агресия срещу Украйна", допълни той.

Украйна е получила от Запада помощи за 1,5 млрд. долара и над 1000 тона оръжия

На общата пресконференция след срещата с германския канцлер Байдън увери, че Германия се ползва с пълното доверие на САЩ и я определи като надежден съюзник.

"Германия е един от нашите най-важни съюзници в света. Няма никакво съмнение относно съюза между Германия и САЩ. Никакво", акцентира Байдън.
Той каза, че със Шолц са обсъдили и принципите на колективната отбрана на НАТО.

Обсъдени са били и предизвикателства, идващи от Китай, както и други теми от световния дневен ред.

Байдън използва повода на пресконференцията, за да каже, че американските граждани в Украйна, с изключение на дипломатите, трябва да напуснат тази страна заради опасенията от руска инвазия.
БТА