AstraZeneca
AstraZeneca / iStock/Getty Images
Фармацевтична компания AstraZeneca заяви, че правните действия на Европейския съюз срещу нея във връзка с доставките на ваксина срещу COVID-19 са неоснователни и предупреди, че ще се защитава решително в съда, предаде Ройтерс.

AstraZeneca спази изцяло предварителното споразумение за покупка с Европейската комисия и енергично ще се защити в съда. Смятаме, че всеки съдебен спор е неоснователен и приветстваме тази възможност да разрешим този спор възможно най-скоро, посочва в изявление компанията.

По-рано Европейската комисия потвърди, че в петък миналата седмица е завела дело срещу производителя на ваксина срещу COVID-19 AstraZeneca.

ЕК потвърди, че е завела дело срещу AstraZeneca


Делото ще се води по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината за страните от ЕС. Дружеството не успя за осигури навременно изпълнение на договора, заяви говорител на комисията.

По неговите думи искът е заведен от комисията, но е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС. По-рано ЕК съобщи, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък.
 
БТА