/ iStock/Getty Images
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви днес, че получилите първа доза на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca трябва да получат и втора доза, въпреки риска от редки случаи на кръвни съсиреци, които се свързват с нея, предаде Асошиейтед прес.

В новите си насоки европейският регулатор каза, че ваксинираните с AstraZeneca трябва да получат втора доза четири до 12 седмици след първата, и че ползите от ваксината превишават рисковете от нея.

"На този етап наличните данни подкрепят поставянето на втора доза от ваксината", каза заместник-изпълнителния директор на ЕМА Ноел Уотиън.

Германия няма да ограничава ваксината на Janssen, Швеция отлага имунизацията с нея


ЕМА заяви, че е одобрила нови мерки, за увеличаване на производството на ваксините, произвеждани от Pfizer и Moderna.

В изявление от днес европейският регулатор посочва, че е одобрил увеличение на размера на партидите и мащаба на производството в завода в Пюрс, Белгия, където се произвеждат ваксините на Pfizer. Според ЕМА се очаква в резултат на това одобрение за има значим ефект върху доставките на ваксината.

Европейският регулатор заяви, че е дал също зелена светлина на завода на компанията Moderna в Рови, Испания. Новата производствена линия трябва да ускори производството на ваксини за използване в Европейския съюз.
БТА