Американският антиислямски филм е бил сред мотивите за готвени атентати в Индонезия
Американският антиислямски филм е бил сред мотивите за готвени атентати в Индонезия / снимка: Reuters, архив

Индонезийската полиция съобщи, че направеният в САЩ антиислямски филм е сред мотивите за провалени терористични нападения срещу чуждестранни обекти, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица звеното за борба с тероризма е задържало 11 души по подозрение, че планират нападения над индонезийски и чуждестранни обекти, включително посолството на САЩ и обект близо до австралийското посолство.

Конфискувани документи и друга информация сочат, че гневът от произведения в САЩ антиислямски филм, в който се осмива мюсюлманския пророк Мохамед, е една от причините за планираните нападения. Филмът предизвика бурни протести с жертви из целия Близък изток, когато се появи онлайн през септември.

Индонезийската полиция е конфискувала бомби, взривни вещества, наръчник по изработване на взривни устройства и боеприпаси, както и малък газов цилиндър със силно взривоопасни материали при обиски в петък и събота в четири града, включително столицата Джакарта, предава БТА.

Посолството на САЩ в Джакарта призова американските граждани в Индонезия да избягват големи събирания на хора, които съдържат риск от насилие. "Отначало са искали да нападнат служители на силите за сигурност. Документи и друга информация сочат, че плановете за нападения на чуждестранни обекти са били свързани с филма, който оскърби исляма", заяви говорителят на индонезийската полиция генерал Бой Рафли Амар.

Той имаше предвид филма "Невинността на мюсюлманите", който осмива пророка Мохамед. Най-малко 49 души, включително посланикът на САЩ в Либия, бяха убити миналия месец при свързани с филма прояви на насилие.