Полша руски посланик Варшава
Полша руски посланик Варшава / БГНЕС
Активисти попречиха на посланика на Русия в Полша да положи цветя пред съветския мемориал във Варшава днес, когато Русия отбелязва Деня на победата над Нацистка Германия във Втората световна война.

Събралите се пред мемориала активисти настояха посланикът да свали от ревера си Георгиевската лента, става ясно от публикувана в руските медии информация.
Няколко десетки активисти откриха художествена инсталация на входа, състояща се от стотици украински знамена и паметни кръстове за украинците, загинали по време на руската инвазия.

Инсталацията включваше и няколко макета на жилищни сгради, разрушени от руски обстрел в различни украински градове, съобщава АФП.

Повечето поляци смятат, че войната в Украйна е заплаха за тяхната сигурност

Посланик Сергей Андреев се опита да поднесе венец в мемориала, но беше конфронтиран от проукраински активисти и в крайна сметка беше принуден да положи цветята на входа на обекта.

"Както виждате, ние сме изправени пред очевидно нарушение на обществения ред. За съжаление, за втори път не успяхме да положим венци пред мемориала на съветските войници, загинали тук в борбата срещу фашизма", заяви Андреев.

Андреев бе посрещнат с протести на същото място и миналата година, когато активисти хвърлиха червена боя върху руския дипломат.

Тази година една от скулптурните фигури в мемориала е осъмнала с надписи с антируско и нецензурно съдържание, изписани с черна боя.

Посланикът подчерта, че случващото се там е официално мероприятие, разрешено от кметството. „А то ни моли да разгледаме възможността да се отдалечим и, евентуално, да дойдем по друго време“, каза посланикът.

„Каквито и провокации да устройват нашите недоброжелатели, това винаги ще бъде нашият празник, нашата победа и победата винаги ще бъде наша“, подчерта дипломатът.
Виктория Погребняк от проукраинската организация "Евромайдан" заяви пред АФП, че целта на протестната акция е "да покаже последиците от руската война срещу Украйна.
"Разбира се, те ще се опитат да покажат как все още се борят с фашизма... Всъщност те са тези, които започнаха фашизма отначало, които му дадоха друго име", каза тя.

Активистите на Евромайдана също така призоваха Полша да изгони посланика на Русия.

"Ние, разбира се, не можем да изискваме нищо. Можем само да поискаме. Но нашата молба... е да се погрижим руските дипломати да бъдат изгонени от Полша, да бъдат изгонени от цивилизования свят, тъй като тяхното място вече не е тук", каза Погребняк.

По-рано ръководителят на външната политика на канцеларията на полския президент Марчин Пшидач заяви в ефира на телевизия TVN24, че властите на страната смятат желанието на Андреев да положи цветя на мемориалното гробище за "провокация". Той изрази надежда, че събитието няма да се състои и не изключи възможността за взаимно отзоваване на европейските и руските посланици "съвсем скоро".
 
БГНЕС