/ iStock/Getty Images
Повече от трима на всеки четирима поляци смятат, че войната в Украйна заплашва тяхната сигурност, показва ново проучване, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Според проучването на агенция CBOS 76% от анкетираните заявяват, че войната застрашава сигурността на страната (с 3 пункта повече в сравнение с февруари), докато 17% са на обратното мнение.

Нещо повече, 28% смятат, че войната ще се разпространи и в други държави, а 41% - че няма да ескалира.

Според 56% от анкетираните Украйна трябва да продължи борбата и да не прави отстъпки на Русия (което е спад с 8% в сравнение с проучването от ноември 2022 г.).
В същото време 30 % смятат, че войната трябва да приключи, дори ако Украйна трябва да се откаже от част от територията си или от част от независимостта си (по този показател има ръст от 6 пункта спрямо ноември 2022 г.).

CBOS също така е попитала анкетираните дали Полша трябва да приеме украински бежанци от районите, засегнати от войната. Тридесет и четири процента от анкетираните са отговорили "определено да", 49% - "по-скоро да", 4% - "определено не", а 7% са посочили "по-скоро не".

Анкетираните са били попитани и дали подкрепата, която Полша оказва на бежанците, е задоволителна. Шестдесет и седем процента (без промяна спрямо февруари) са казали, че тя е достатъчна, според 26% тя е твърде голяма (без промяна спрямо февруари), а други 3% - че е твърде малка.

Според проучването 49% от поляците смятат, че Украйна трябва да се присъедини към Европейския съюз, а 53% са заявили, че страната трябва да стане член на НАТО "възможно най-скоро".

Проучването е проведено от 6 до 16 март, като са анкетирани 993 случайно избрани полски граждани. 
Александър Евстатиев/БТА