Ахмадинеджад призова Запада да затвори иранското ядрено досие
Ахмадинеджад призова Запада да затвори иранското ядрено досие / снимка: BGNES

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че иранското ядрено досие е затворено и призова Запада да стори същото.

"Като поднови сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия, Иран още веднъж показа, че ядрените му дейности са в законовите рамки и че никога не се е стремял към нещо повече от това, което му се полага в качеството му на страна, членуваща в МААЕ и на държава, подписала Договора за неразпространение на ядреното оръжие", заяви на пресконференция в Техеран иранският президент.

Ахмадинеджад за пореден път обяви, че Иран има познанията как да осъществява пълен цикъл на производство на ядрено гориво за мирни цели. Той отрече твърденията, че Техеран е ограничил ядрените си дейности, предаде Ройтерс.

Иранският президент определи плана за действие между Иран и МААЕ като най-благоприятния начин за уреждане на кризата с иранската ядрена програма. Той призова онези страни, които са против иранската ядрена програма, да последват примера на развоя на отношенията на Иран с МААЕ вместо да искат Съвета за сигурност на ООН да приеме друга резолюция със санкции срещу Техеран.

"Препоръчвам на тези държави да не усложняват въпроса в бъдеще, защото в този случай те единствени ще пострадат", предупреди иранският президент.

Ахмадинеджад припомни, че става дума за държави, които обвиняват иранския народ в зли намерения от две години, въпреки че знаят, че техните обвинения са лъжливи. Иранският президент допълни, че твърденията, че САЩ биха могли да нападнат Иран са част от американската пропаганда срещу Ислямската република.