принц Лоран
принц Лоран / Guliver/Getty Images
Белгийското правителство реши да отнеме 15% от годишната издръжка на принц Лоран - брат на крал Филип, съобщиха местни медии. Мярката се налага заради постоянно неспазване на протокола от страна на принца.

Белгийският принц трябва да върне 150 000 евро на флота

Решението трябва да бъде утвърдено от парламента и ако влезе в сила, Лоран ще загуби 46 хиляди евро. Наказанието ще бъде еднократно. Принцът получава 308 хиляди евро годишна издръжка от държавния бюджет.

Отбелязва се, че решението е взето след срещи между премиера Шарл Мишел и адвокат на Лоран. Призован да се яви на разговор с правителството, принцът представил болничен лист.

Допитване до общественото мнение наскоро показа, че мнозинството белгийци биха подкрепили подобна мярка и дори пълното прекратяване на издръжката на Лоран.
Принцът ще бъде наказан заради участие в събитие на посолството на Китай в Брюксел, което е трябвало да бъде съгласувано с белгийското министерство на външните работи.

Отнеха книжката на белгийския принц Лоран Сакскобургготски

Лоран не се е допитал до правителството в този случай, както и по-рано, когато се е срещнал с премиера на Шри Ланка. Според протокола представителите на монархията трябва да съгласуват с изпълнителната власт срещите си с чуждестранни дипломати и обществени личности.

И още забавни кралски истории: 

11-годишният принц на Норвегия показа как се нарушава кралски протокол (ВИДЕО)

Отегченият принц Джордж набързо пришпори баща си в Полша (ВИДЕО/СНИМКИ)

Принц Джордж отказа да поздрави канадския премиер (ВИДЕО)
БТА