/ БГНЕС
Белгийският принц Лоран може да бъде лишен от част от средствата, които му осигурява държавата, заради постоянно неспазване на протокола, съобщиха местни медии. Допитване до общественото мнение показва, че мнозинството белгийци (51 на сто) биха подкрепили подобна мярка.

Белгийският принц трябва да върне 150 000 евро на флота

Във Фландрия, където настроенията срещу монархията са най-силни, налагането на наказание е подкрепено от 55 на сто от участниците в допитването, докато жителите на Брюксел и Валония са по-благосклонни и едва 44 на сто от тях са за отнемане на средствата за принца.

Орязват драстично парите за кралския двор в Белгия

Лоран е известен в обществото с честите си прояви, будещи недоумение. Последният случай е свързан с участието му в събитие на посолството на Китай в Брюксел, което е трябвало да бъде съгласувано с белгийското министерство на външните работи. Принцът не се е допитал до правителството в този случай, както и по-рано, когато се е срещнал с премиера на Шри Ланка.

Отнеха книжката на белгийския принц Лоран Сакскобургготски

Според протокола представителите на монархията трябва да съгласуват с изпълнителната власт срещите си с чуждестранни дипломати и обществени личности. Медиите отбелязват, че неотдавна белгийският премиер Шарл Мишел бе предупредил, че може да отнеме 10-15 процента еднократно от годишната издръжка на Лоран.

Принц Лоран отказа ДНК тест по делото за незаконната дъщеря на Албер Втори

Всяка година принцът получава издръжка от 308 хиляди евро от държавния бюджет. Представеното днес допитване показва, че голяма част от обществото би подкрепило лишаването на принца изцяло от дотация.
БТА