3,7 млн. деца бежанци нямат възможности да учат
3,7 млн. деца бежанци нямат възможности да учат / БГНЕС, архив

Около 3,7 млн. деца нямат възможност да учат. Данните се съдържат в доклад на Управлението на върховния комисар на ООН по бежанските въпроси.

"Около 1,75 млн. деца, които са бежанци, не са ходили на начално училище, а 1,95 млн. - в средно. При бежанците рискът за оставане извън обучението е пет пъти по-висок от средните показатели по света", се посочва в документа.

ООН създава фонд за образователни програми за деца бежанци

Върховният комисар по бежанските въпроси на ООН Филипо Гранди оцени тази ситуация като "криза" и подчерта, че образованието има изключително голямо значение за десетките милиони, принудени да напуснат родните си места хора, тъй като "то е една от малкото възможности да променят съдбата си".

Според доклада само половината от децата бежанци и вътрешно разселени ходят на начално училище, докато средните показатели в световен мащаб показват, че достъпът до това ниво на образование в момента е около 90%. Колкото по-големи стават децата в такива семейства, толкова по-малко са възможностите за тях да продължават образованието си.

Едва 22% от юношите-бежанци са в средното образование, и само 1% продължават в университети. В световен мащаб средното образование обхваща 84% от подрастващите, а висшето - 34%.

Отмъщение и отчаяние тласкат младите към джихадистите

В Сирия 2,1 млн. деца и тийнейджъри не ходят на училище. През продължаващия вече пета година въоръжен конфликт равнището на обхванатите от образователната система сирийци спадна от 94 на 60%. По данни на ООН Сирия е напусната от 4,8 млн. души, от които 900 000 са деца в училищна възраст, които сега нямат възможност за образование.

По данни на световната организация в края на 2015 г. мигрантите по света са били 65,3 млн. души, а повече от половината от децата-бежанци, които нямат достъп до училищната скамейка, са съсредоточени в седем държави - Чад, ДР Конго, Етиопия, Кения, Ливан, Пакистан и Турция.

Източник: БГНЕС