/ iStock/Getty Images
Над 500 души са под карантина
33-ма членове на екипажа на норвежки круизен кораб са дали положителен резултат за коронавирус, съобщи днес корабната компания "Хуртигрутен", цитирана от ДПА и Франс прес.

Броят на инфектираните е нараснал спрямо четирима вчера. Други 120 членове на екипажа са с отрицателен резултат, а на петима трябва да бъдат направени повторни тестове. Никой от 158-членния екипаж не е имал симптоми, включително далите положителен резултат.

Норвегия вдига ограниченията за пътуване за 20 европейски страни, сред които и Швеция

Всички остават под карантина на борда на кораба "Роалд Амундсен", който е закотвен край Тромсьо, Норвегия. Под карантина са поставени и около 400 пътници от два поредни курса на кораба през последните три седмици.

Норвежкият институт по здравеопазване уточни, че става дума за пътувания от 17 до 24 юли и от 25 до 31 юли. Те са били обслужвани от един и същи екипаж. Пътник от първото пътуване на кораба също е дал положителна проба за коронавирус.

По информация на местни медии между 17 и 24 юли на "Роалд Амундсен" е имало 177 пътници, а при следващия курс - 209. Вчера следобед корабът трябваше да потегли на поредното плаване към остров Шпицберген, но то беше отменено след потвърждаването на първите случаи на коронавирус.
БТА