/ iStock/Getty Images
Правителството на Норвегия съобщи днес, че от 15 юли отменя ограниченията за пътуване за над 20 европейски страни, в това число Франция, Германия и Великобритания, както и три от общо 21 провинции в съседна Швеция, предаде Ройтерс. България не е сред тези страни.

В Норвегия, която не е член на ЕС, но е част от Шенгенското пространство на свободно движение, в момента действат едни от най-строгите в Европа ограничения за пътуване заради пандемията от коронавируса.

Гърция е готова да върне рестрикциите


Гражданите на Дания, Исландия и Финландия, както и живеещите в тях чужденци, имат право да влизат в Норвегия още от 15 юни. Те бяха първите, които получиха облекчения, след като в средата на март норвежките власти решиха да затворят границите, за да спрат разпространението на вируса.

Сред добавените днес в списъка са Испания, Гърция и Нидерландия. Този списък ще бъде преразглеждан на всеки 14 дни въз основа на данните за равнището на предаване на заразата и броя на приетите в болница.

България, Хърватия, Люксембург, Португалия, Румъния и Унгария ще останат в списъка на страните, за които ограниченията се запазват. За момента остават ограниченията и за страните извън Европа, както и за нечленуващи в ЕС държави като Русия, Турция и Украйна.

Пътници от страни, за които няма разрешение, нямат право на достъп с известни изключения, а норвежците, които се връщат у дома от такива страни, ще трябва да останат 10 дни под карантина.

До вчера в Норвегия, която е с население от 5,4 милиона души, са потвърдени 8954 случая на COVID-19, като 252-ма от заразените са починали.
БТА