/ iStock/Getty Images
Норвегия се кани до средата на юни да отвори почти всички публични и частни институции, затворени, за да бъде спряно разпространението на коронавируса, каза днес премиерката Ерна Сулберг, цитирана от Ройтерс.

Скандинавската страна бе една от първите в Европа, които въведоха поредица от ограничения за борба срещу пандемията (още на 12 март), а бе и сред първите, които смекчиха някои от тях още в края на април.

Финландското правителство ще работи дистанционно след вероятен контакт със заразен с коронавирус


"Благодарение на нашите общи усилия от март насам, ние поставихме заразата под контрол, - каза Сулберг на пресконференция в Осло. - Следователно можем постепенно да отслабим най-строгите мерки."

Както много други европейски страни, Норвегия се опитва да намери компромис, отчитайки нуждата от отваряне на обществото, а в същото време да избегне нов взрив на броя на заразените. Детските градини отвориха на 20 април, началните училища на 27 април, но средните училища и колежите все още са затворени. Те ще подновят занятия от понеделник.

Чужденци без право да живеят или работят в страната - например туристи - все още не могат да влизат в страната. Чуждестранни работници в ключови сектори на икономиката, като селското стопанство, рибната и петролната индустрия, могат да идват в Норвегия, но трябва да прекарат 14-дневна карантина. Същото се отнася и за норвежки граждани и чужденци с право на пребиваване, ако се връщат от чужбина.

Covid-19 в Европа: Редица държави започнаха да разхлабват мерките

В кралството с население от 5,4 млн. души са регистрирани официално близо 8000 случаи на COVID-19 (увеличение с 41 за последното денонощие) и 216 починали от вируса. В болниците се намират 62-ма заразени, отбелязва ТАСС.
БТА