Най-малко 15 души са загинали и трима са изчезнали безследно при наводнения в китайската провинция Шанси, причинени от проливните дъждове, съобщава ТАСС, като цитира съ общение на местните власти. Миналата седмица беше съобщено за петима загинали.

Според властите в зоната, обявена за бедствена живеят 1,757 милиона от близо 35-те милиона жители на провинцията. По-рано беше съобщено, че над 120 000 души са били евакуирани по спешност.
 


Властите на провинция Хъбей, която също е засегната от наводненията, потвърдиха, че най-малко 13 души са загинали снощи при катастрофа с автобус. Превозното средство е паднало в придошла река, след като шофьорът пренебрегнал предупрежденията и опитал да мине по почти залят от водата мост, съобщава Асошиейтед прес. Един човек е обявен за безследно изчезнал, а 37 са спасени. Седем от тях са приети в болница, шофьорът е арестуван.

Проливни дъждове доведоха до евакуацията на 120 000 души в Китай (СНИМКИ)

По последни данни щетите от наводненията в Шанси са надхвърлили 5,029 милиарда юана (около 780,9 милиона долара). Над 19 500 сгради са разрушени, 18 200 са повредени сериозно.

Вчера китайският в. "Глобал таймс" съобщи, че големи предприятия са изпратили в Шанси дарения на стойност 415 милиона юана (около 64 милиона долара).
БТА