Десетки каменовъглени мини в обширен промишлен район в северните части на Китай са затворени поради наводнения в момент, когато страната се опитва да увеличи въгледобива, за да се справи с недостиг на електроенергия, предаде Франс прес, като се позова на местни медии.
Над 60 въглищни мини спряха работа в провинция Шанси, западно от Пекин, след проливни дъждове, които наложиха също евакуацията на най-малко 120 000 души.

БТА

Спирането на работата в мините ще се отрази зле на производството на електроенергия в Китай, който се опитва да задоволи значителните енергийни нужди на промишлеността в период на световно икономическо съживяване. Китай произвежда 60 процента от електроенергията си от въглища.

БТА

В последните седмици бяха наложени прекъсвания на електроподаването в много райони, което наруши производствените дейности. Поради недостига на електроенергия властите бяха принудени да се откажат временно от амбициите си за намаляване на емисиите от газове с парников ефект.

Китайският печат съобщи миналата седмица, че мините в провинция Вътрешна Монголия, голям въгледобивен район в Северен Китай, са получили официално нареждане да увеличат производството с общо 98 милиона тона. Нареждането се отнася за 72 мини.
БТА