/ БТА
Всички страни от ЕС, с изключение на Унгария, се присъединиха към призива за "незабавна хуманитарна пауза" във войната в Газа, заяви ръководителят на външната политика Жозеп Борел, предаде АФП.

Европейският съюз се бори за единен отговор на военната операция на Израел след нападението на Хамас на 7 октомври.

Но Борел заяви, че външните министри на 26 държави са приели изявление, в което призовават за "незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до устойчиво прекратяване на огъня".

Страните от ЕС също така повториха призивите си към Израел да не предприема нападение срещу град Рафах в Газа, който се е превърнал в основната зона за убежище в засегнатата територия.

Унгария е твърд поддръжник на Израел и често отказва да се съгласи с изявления на ЕС, които се смятат за критични към страната.

Други държави от ЕС, като Германия, досега не бяха склонни да призоват за "незабавно" спиране на операциите на Израел. Тя не искаше да се окаже, че подкрепя стъпки, които биха могли да ограничат правото на Израел да се защитава.

Войната започна, когато "Хамас" започна безпрецедентната си атака на 7 октомври, в резултат на която в южната част на Израел загинаха около 1160 души.

Над 29 000 души, предимно жени и деца, са загинали при израелската военна операция в Газа, съобщава министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас територия.

Хамас, считана за терористична групировка от САЩ, ЕС и други правителства, също така е взела около 250 заложници - 130 от тях остават в Газа, включително 30, за които се предполага, че са мъртви, по данни на Израел.

Израел предупреди, че ако Хамас не освободи всички заложници, ще продължи офанзивата си по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, включително и в Рафах.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС