200 000 вероятно са загинали при земетресението в Хаити
200 000 вероятно са загинали при земетресението в Хаити / снимки: Reuters

Двеста хиляди души вероятно са загинали при земетресението в Хаити във вторник, обявиха местните власти. "Вече сме събрали около 50 хиляди трупове", заявил пред Ройтерс министърът на вътрешните работи Пол Антоан Биен-Еме. "Предполагаме, че са загинали общо между 100 000 и 200 000 души, макар че никога няма да узнаем точния им брой", добавил министърът. Близо 40 хиляди тела са заровени в масови гробове, заяви министърът на обществената сигурност Арамик Луи. Ако предполагаемият брой на жертвите се окаже точен, трусът с магнитуд 7, който сравни със земята по-голяма част от столицата Порт-о-Пренс, ще бъде един от десетте най-смъртоносни в историята на света, отбелязва агенцията.

Администрацията на американския президент Барак Обама реши да облекчи ограниченията за граждани на Хаити, нелегално пребиваващи в САЩ, като им позволи да останат за период до 18 месеца, предаде Ройтерс.

Министерството на вътрешната сигурност реши да даде временно защитен статус на гражданите на Хаити, които са в САЩ отпреди 12 януари, но уточни, че това не се отнася за хаитяни, които се опитат да влязат в страната сега, информира БТА. "Тази мярка им позволява само в рамките на 18 месеца, докато Хаити стъпи на краката си, да останат в САЩ и да работят легално през този период", заяви министърът на националната сигурност Джанет Наполитано. Тя добави, че хаитяните, пребиваващи в САЩ, могат да изкарат пари, които да изпратят на близките си, "което също е вид индиректна икономическа помощ".

Броят на намиращите се в САЩ граждани на Хаити се изчислява на между 100 000 и 200 000 души. Според министъра няма признаци голям брой хора да се опитват да напуснат опустошената страна.

САЩ изпратиха хиляди войници и хиляди тонове хуманитарна помощ. САЩ поеха временно и контрола над международното летище в столицата Порт-о-Пренс.

Властите в Хаити се опасяват от избухване на насилие. Оцелели жители на хаитянската столица обират магазини и жилища в търсене на храна, вода и продукти от първа необходимост.

ООН призова страните-членки спешно да окажат помощ на Хаити в размер на 562 милиона долара, предаде Ройтерс. Заместник-генералният секретар на организацията за хуманитарните въпроси Джон Холмс посочи, че близо половината от тези средства ще бъдат изразходвани за храна.

200 000 вероятно са загинали при земетресението в Хаити
netinfo

Земетресението в Хаити е най-тежкото бедствие, с което някога ООН се е сблъсквала в историята си, тъй като то разруши и местните структури на организацията, обяви Бюрото за координация по хуманитарните въпроси, цитирано от Франс прес. "Това е историческо бедствие", отбеляза говорител в Женева.

Министерството на международното развитие на Великобритания съобщи, че британски спасителни екипи са извадили двегодишно момиченце от руините на детска ясла, разрушена от земетресението, предаде ДПА. Детето прекарало три дни под развалините на сградата в столицата Порт-о-Пренс, преди да бъде освободено.

При бедствието са пострадали 80 до 90 на сто от сградите в град Леоган, на запад от столицата Порт-о-Пренс, предаде Франс прес. Това е най-силно пострадалата зона от острова според констатацията на спасители от ООН, каза Елизабет Бирс, говорител на службата на световната организация за координиране на хуманитарните операции.

Засегнати са и 40-50 на сто от сградите в два други града от региона - Гресие и Карфур, установили спасителните екипи.

На острова са пристигнали 27 издирвателни екипа от общо 1500 спасители със 115 кучета.

200 000 вероятно са загинали при земетресението в Хаити
netinfo