/ iStock/Getty Images
Новата учебна година започва днес в Турция, а около 18 млн. ученици ще влязат в класните стаи за редовни занятия, след като миналата учебна година премина предимно дистанционно за турските ученици заради пандемията от коронавирус.

Учебната 2021/2022 година в Турция стартира на фона на увеличение на случаите на коронавирус, които през последната седмица достигнаха нивата отпреди разпускането на епидемиологичните мерки през юни т.г. /На 5 септември са регистрирани 20 033 заразени и 278 жертви по данни на здравното министерство./ По тази причина учениците влизат в клас днес с големи тревоги и притеснения на фона на бурни дебати в обществото и сред специалистите - педагози и медици. Безпокойствата са свързани от една страна с прилагането на епидемичните мерки, а от друга с твърдения за евентуално прекъсване на учебните занятия, ако новите случаи на коронавирус продължат да нарастват със същите темпове.

Налага се мнението, че присъствените занятия в училище не трябва да бъдат прекъсвани както стана през миналата учебна година.

Турското министерство на образованието огласи наредба с правила, които да бъдат спазвани от учителите и учениците. Ученици и учители ще бъдат задължително с маски в училище и в клас, ще трябва да спазват дистанция и хигиена в училищните сгради. Родители няма да се допускат в двора.

Часовете ще бъдат по 40 минути, с 10-минутни междучасия.

При наличие на позитивни в даден клас всички от класа, включително и учителите, ще бъдат поставяни в 14-дневна карантина.

Наредба на турското министерство на вътрешните работи, която е била разпратена до училищните ръководства, предвижда допълнителни мерки за безопасност в учебните сгради и районите.

Учители и служители, които не са ваксинирани, ще трябва да представят два пъти седмично негативен PCR тест.

В Турция има около 1 млн. учители. По данни на здравното министерство 72,57 процента от тях са ваксинирани с две дози ваксина. По-висок - 84,06 на сто - е процентът на ваксинираните с една доза.
БТА