16 деца изоставени в Небраска за 11 дни
16 деца изоставени в Небраска за 11 дни / netinfo

Три семейства изоставиха 11 деца в болници в Небраска, съобщи АФП. Повечето изоставени деца са тийнейджъри, сред тях е и семейство от девет деца на възраст от 1 до 17 години. С това малолетните, оставени от родителите си на попечителството на щата, станаха 16 за последните 11 дни. Представителите на властта се притесняват, че родителите се възползват от новия закон за „безопасното убежище“, който постановява, че не се преследва като престъпление оставянето на децата на безопасно място – под надзора на щатски чиновник в болница.

Управителят на службите на Небраска за децата и семействата Тод Ландри посочи, че медийното отразяване на случаите до известна степен е допринесло за появата на нови инциденти. Той добави, че съчувства на семействата, които имат затруднения в отглеждането на децата си, но има „правилен и погрешен начин да се справят с това“, като подчерта, че има много обществени агенции, които са готови да помогнат на родителите.

На специална пресконференция Ландри подчерта, че законът защитава родителите от наказателно преследване, но не ги освобождава от отговорностите им, докато не приключи правният процес за предаване на отговорността за децата на щата.