14 убити и 130 ранени при бомбен атентат срещу полицейско управление в Египет
14 убити и 130 ранени при бомбен атентат срещу полицейско управление в Египет / снимка: БГНЕС, архив

Най-малко девет души са убити и около 130 са ранени при експлозия близо до сграда на египетската полиция тази нощ, съобщи министерството на здравеопазването.

Пред полицейското управление в град Мансура в делтата на Нил едновременно били взривени кола бомба и самоделно взривно устройство. Експлозията била толкова мощна, че част от пететажната постройка рухнала. Причинени са големи материални щети на съседните сгради и десетки автомобили са затрупани под развалините. Ранен е началникът на полицията в Мансура, а началникът на канцеларията му е загинал. Градските болници призовават жителите да дарят кръв за ранените, много от които са в критично състояние, поради което броят на жертвите непрекъснато нараства.

Това не е първото нападение срещу полицейското управление в Мансура - административен център на провинция Дакахлия, разположген на 120 км северно от Кайро. На 24 юли там беше взривена самоделна бомба, която рани 12 души, припомня ИТАР-ТАСС. След свалянето от армията на президента Мохамед Морси на 3 юли в страната се активизираха екстремистки групировки. Те действат главно в северната част на Синайския полуостров, но напоследък извършват атаки и извън пределите му.

АП отбелязва, че атаката е извършена ден след като вдъхновена от Ал Кайда групировка предупреди полицаите и военните да дезертират, ако исдкат да избегнат смъртта. Екстремистката групировка Ансар Бейт ал Макдис пое отговорност за нападенията срещу силите за сигурност в Синай и други места в Египет и заплаши войниците със смърт, ако не напуснат армията, допълва БТА. Тя обвини военнослужещите, че са неверници, защото служат на светски режим и подкрепят християни и евреи в борбата им с исляма под претекста на борбата с тероризма.

Казваме на онези, които пренебрегват този съвет и упорстват да продължават военната служба, че може да обвиняват само себе си, се казва в изявлението, датирано от събота, но публикувано вчера в ислямистки сайтове. Базираната в Синай групировка пое отговорност за покушението през септември срещу вътрешния министър Мохамед Ибрахим и за няколко атентати с коли бомби и нападения срещу полицейски управления, предаде ДПА.