/ БГНЕС
Повече от 100 работници в украинската атомна електроцентрала в Чернобил - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г. - са блокирани над 12 дни и не могат да напуснат централата. Още от първия ден на руската инвазия работниците са блокирани там.

Други 200 украински пазачи, които отговарят за сигурността на АЕЦ-а, също остават в плен.

Работниците продължават да изпълняват задълженията си и се твърди, че атмосферата е спокойна. Пред ВВС, обаче, служители казват, че условията вътре са трудни, като храната и лекарствата са ограничени. Нарастват и опасенията, че стресът може да повлияе на способността им да изпълняват безопасно задълженията си в ядрената площадка.

Украйна: Въоръжените сили унищожиха руския команден пункт край Чернобил

Русия казва, че е осигурила мястото на АЕЦ-а съвместно с украинската национална гвардия, но Украйна оспорва тази теза и твърди, че руските войски имат пълен контрол.
С
поред роднина на един от работниците руските войски са се съгласили работниците да се сменят, като други застъпят на смяна, но никой не може да гарантира безопасността им по време на пътуването им до дома, или безопасността на пристигащите за следваща смяна служители.

Въпреки че вече не е работеща електроцентрала, Чернобил никога не е бил напълно изоставен, и централата все още изисква постоянно управление. След като реактор номер четири експлодира преди 36 години, другите му реактори продължиха да работят няколко години и цял град - Славутич - беше построен за настаняване на работници, които бяха евакуирани след аварията.

Украинското президентство: Русия е поела контрола върху АЕЦ „Чернобил“

Преди инвазията около 2400 души все още работят на обекта: учени, техници, готвачи, медици и друг помощен персонал, плюс членове на националната гвардия. В нормално време работниците се качват на влак от Славутич в началото на смяната си, и след това се връщат у дома.

Сега блокираните в централата служители вече почти нямат храна, и тъй като не знаят колко време ще стоят там, се ограничават до едно хранене на ден. Основното им меню включва хляб и каши.

В централата няма и места за спане, така че хората спят на преносими легла, по масите, и по пода.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че е в контакт с украинската и руската страна в опит да управлява безопасността както в Чернобил, така и в действащите атомни електроцентрали в Украйна, където според експертите последствията от открития конфликт могат да бъдат по-сериозни. Към момента няма никакви окончателни договорености между страните.

Международната агенция за атомна енергия призова за защита на Чернобил
 
БГНЕС