Няма нужда да се взимат таблетки от калиев йодид, заяви директорът на ядрената агенция
Агенцията за ядрено регулиране у нас даде повече подробности за ситуацията с пожара в Запорожката АЕЦ в Украйна след обстрел. Пресконференцията е била замислена като годишен отчет, но заради събитията в Украйна след пожара на площадката на Запорожката АЕЦ, те дадоха повече подробности.

Имало е обстрел на площадката, пожарът вече е овладян. Към 8 часа данните показват, че няма изменения на радиационната обстановка, ядрените сгради не са засегнати. Системите за ядрена безопасност са готовност, увери Цанко Бачийски - председател на Агенцията за ядрено регулиране.

Руски сили са окупирали Запорожката АЕЦ, където избухна пожар след обстрел (ОБЗОР)

Радиационната обстановка у нас е нормална.

Към момента не е необходимо никой да взима калиев йодид, поясни той. При нужда, всички граждани ще бъдат информирани.

Състоянието на най-голямата АЕЦ в Европа е следното: Първи блок е спрян още преди началото на военните действия заради планов ремонт; втори и трети са спрени и е започнало тяхното разхлаждане заради нощната атака - това са нормални действия, които трябва да се предприемат в случай на опасност; четвърти блок продължава да работи на понижена  мощност - атомните централи там работят в зависимост от необходимостта не на пълна мощност; пети и шести блок са разхладени и работят.

Бачийски заяви, че от началото на военните действия там не е имало изменения в радиационната обстановка у нас.

Според украинският регулатор централата е под контрол на руските въоръжени сили, но централата работи по протоколите за безопасна експлоатация, коментира още Бачийски.

Той коментира, че атаката на атомни централи представлява сериозно нарушение на международните норми и Хартата на ООН.

Цанко Бачийски
Снимка: Георги Димитров

По-рано, съобщението на Украинският регулатор за ядрена енергия обяви, че блоковете на ЗАЕЦ остават непокътнати, отделни части от спецкорпуса на блок № 1 са засегнати, което не засяга безопасността на блока. Системите и компонентите важни за безопасността са работоспособни. Активиран е аварийният център на украинския регулаторен орган. Специалисти от регулатора и държавния научно-технически център по ядрена и радиационна безопасност на Украйна поддържат контакти с ръководството на ЗАЕЦ.

По отношение на АЕЦ "Чернобил", в резултат на военните действия е имало увеличение на гама-фона в рамките на 15 пъти, в резултат на придвижването на тежка бойна техника и вдигането на радиационната прах по земята. На площадката на "Чернобил" е разположена руска военна техника. "Тази военна техника ако бъде използвана, отново може да се повиши радиацията. Персоналът там обаче продължава да работи. 92 човека са там. Единствените притеснения на регулатора и украинските власти са, че всичките служители работят под много голямо напрежение заради присъствието на руски войски. Никой не трябва да работи в АЕЦ при такива условия", посочи той.