100 000 протестиращи в Атина, десетки подпалени сгради
100 000 протестиращи в Атина, десетки подпалени сгради / снимки: Reuters

Сто хиляди души протестират в Атина и Солун срещу плана за финансови ограничения на ЕС и МВФ. В Атина протестиращите са 80 000, в Солун - 20 000.

Кина, кафенета и магазини бяха опожарени в Атина от анархисти с черни маски. В улиците около площад "Синтагма", където е парламентът, полицията се опитва да овладее прерастващите в безредици протести срещу подготвяните финансови ограничения, предаде Ройтерс. В сблъсъците бяха ранени шестима души, които са приети в болница.

Около 3000 полицаи охраняват парламента, където депутатите обсъждат и предстои да гласуват предложения от ЕС и МВФ план спасяване на Гърция от фалит. Наоколо сгради горят и в небето се издигат стълбове черен дим, съобщава фотограф на Ройтерс.

"Народен бунт!", "Или ние, или те" и "Не проигравайте всичко, което сме постигнали", гласят част от надписите на плакатите, издигнати от демонстрантите.

Много от протестиращите възнамеряват да останат на площада по време на вота.

100 000 протестиращи в Атина десетки подпалени сгради
netinfo

Независимо от огромното социално недоволство от новите мерки, депутатите изглежда са решени да одобрят новото кредитно споразумение с ЕС и МВФ, което предвижда орязване на заплатите и пенсиите и съкращения на държавни служители в замяна за нов пакет кредити на обща стойност 130 милиарда евро, посочва Ройтерс. Без помощта Гърция ще бъде изправена пред банкрут, тъй като не е в състояние да покрие облигационен дълг от 14,5 милиарда евро, който трябва да се изплати на 20 март.

Двете партии, подкрепящи коалиционното правителство, разполагат с 236 депутати в 300-членния парламент, но най-малко 13 депутати от консервативната партия Нова демокрация и седем от социалистическата ПАСОК обявиха, че няма да подкрепят програмата, припомня БТА. Депутат на Нова демокрация подаде оставка по-рано през деня, след като преди него тази седмица същото направиха и трима от редиците на социалистите.

100 000 протестиращи в Атина десетки подпалени сгради
netinfo

Няма лесен път за Гърция, а единствената алтернатива на кредитното споразумение е банкрут и излизане от еврозоната, заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизалос в парламента, където се водят дебати по проектозакона за ново кредитно споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, предаде Ройтерс.

"Изборът не е между жертва и никакви жертви, а между жертви и невъобразимо по-жестоки жертви", заяви Венизелос на бурния дебат, който се очаква да продължи и през нощта. Всеки, който иска да остане в еврозоната, трябва да се подчини на някои правила, каза още той. Венизелос призова и за по-бързо приемане на проектозакона, за да може утре сутринта банките и финансовите пазари да получат посланието, че "Гърция може и иска да оцелее".

Финансовият министър каза също, че Гърция се надява до петък, 17 февруари, да направи публична оферта на частните си кредитори за преструктуриране на дълга или в противен случай е застрашена от фалит, предаде Франс прес.

100 000 протестиращи в Атина десетки подпалени сгради
netinfo