Земетресението в Крайстчър преди 10 г. е едно от най-опустишителните в страната
Земетресението в Крайстчър преди 10 г. е едно от най-опустишителните в страната / Gulliver/Getty Images, архив
Знамената на сградата на парламента и други обществени здания в Нова Зеландия днес са наполовина спуснати в памет жертвите от опустошителното земетресение в град Крайстчърч преди 10 години, предаде ДПА.

Трус с магнитуд 6,2 отне живота на 185 души в най-големия град на Южния остров и причини големи разрушения.
 


Възпоменателната церемония за загиналите започна с благословия на местното маорско племе нгай туахурири. Членове на общността и спасители прочетоха имената на жертвите, след което присъстващите запазиха минута мълчание.
 

Gulliver/Getty Images, архив


Министър-председателка Джасинда Ардърн специално спомена 87-те чужденци сред загиналите, чиито семейства нямаха възможност да пътуват до Нова Зеландия, заради коронавирусната пандемия.

Загубата не би могла да бъде по-тежка и всекидневните напомняния за това - разрушенията, вторичните трусове, трудностите, които преживяват наши приятели и съседи, и децата с дълбоки и невидими белези от случилото се - я правят още по-болезнена, каза Ардърн. Десет години по-късно хората все още живеят с тегнещата над тях сянка на този ден, допълни тя.

Наред с това Ардън отбеляза, че въпреки трудностите за Крайстчърч през изминалите десет години, тя вижда "надежда, енергия и оптимизъм" в очакване на следващото десетилетие.
БТА