В Разград въвеждат данък “Бягане за здраве”
В Разград въвеждат данък “Бягане за здраве” / DarikNews
2 лева на час ще плащат от догодина бягащите за здраве разградчани. Таксата за ползване на лекоатлетическата писта на градския стадион е сред новите местни налози, които се въвеждат от 2009 година. Те ще се гласуват на последната за годината сесия на местния парламент на 29 декември, вече обаче бяха одобрени от постоянната комисия по законност.

Новата такса влиза в сила от началото на следващата година с промените в Наредба 14 за определяне, администриране на местните данъци и такси. Възрастен бягащ за здраве разградчанин ще плаща по 2 лева на час, за деца до 16 години налогът е наполовина – 1 лев, а за организирани групи и учреждения – по 50 ст. на час. Ще се назначи служител, който ще издава квитанции за ползване на пистата, обясни главният счетоводител на Община Разград Минка Ганева.

Местната управа въвежда още и такса от 1000 лева за ползване на футболния терен на градския стадион. Тя няма да се отнася за представителния отбор на Разград, който ще плаща по 100 лева, за да играе там срещите си. Новите налози се въвеждат след едногодишен ремонт на стойност 100000 лева и след като стана ясно, че за пръв път от пет години Община Разград ще влезе в новата финансова година с неразплатени разходи.

Недостигът в хазната е около 1 млн. лева. За да го намалят, от местната управа започнаха да пестят от командировъчни, телефонни разговори и административни разходи. От догодина се въвежда и допълнително материално стимулиране на служители, разкрили неплатени с години данъци.

Други новини от Шумен