Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БТА
Според вече изготвена съдебна експертиза е стреляно с най-малко три оръжия по време на митинга на Доналд Тръмп в град Бътлър в американския щат Пенсилвания, когато бившият президент републиканец беше ранен, съобщи CNN.

ФБР съобщи, че неутрализираният стрелец е действал сам.

Доналд Тръмп: Трябваше да съм мъртъв

Първите три изстрела са свързани с първото предполагаемото оръжие, следващите пет са свързани с предполагаемото второ оръжие, а последният „акустичен импулс“ е издаден от трето предполагаемото оръжие, според заключението на аудиоекспертиза, извършена от Кейтлин Григорас, директор на Националния център за медийна криминалистика към Колорадския университет в Денвър, и Кол Уайткотън, старши изследовател в същата институция.


Вещото лице Робърт Мехър също така потвърждава, че стрелецът е бил на около 360-393 фута (110-120 метра) от подиума.

Изводите съвпадат с анализа на телевизионния канал, че стрелецът е бил на покрив на 393-492 фута (120-150 м) от подиума, когато е стреляно.

Фотограф е запечатал момента, в който куршумът прелита край главата на Тръмп (СНИМКА)

Изстрелите
издават типичния звук, при който свръхзвуков куршум минава покрай микрофон, достигащ преди „достигането на съответния звук от дулото“, обясни пред CNN Мехър, който преподава аудио-криминалистика в щатския университет в Монтана.

Времето между регистрирането на двата звука поставя стрелеца на 110-120 метра от микрофона, заяви Мехър. Взето е под внимание, че куршумът срещу Тръмп се е движил със средна скорост от около 800 до 1000 метра в секунда.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА