Байдън
Байдън / БТА
Президентът Джо Байдън съобщи, че е разговарял с Доналд Тръмп.

Искрено съм благодарен, че се справя добре и се възстановява. Имахме кратък, но хубав разговор. Джил и аз споменаваме него и семейството му в нашите молитви, заяви държавният глава на САЩ по време на извънреден брифинг в Белия дом.

 

Преди по-малко от 24 часа срещу политическият опонент на Байдън бе открита стрелба по време на митинг. Тръмп бе леко ранен в дясното ухо, а стрелецът бе незабавно убит от Сикрет Сървис. Според специалисти бившият президент се е спасил, тъй като рязко е обърнал главата си.

Днес Байдън предупреди да не се правят спекулации относно мотива на стрелеца, като каза, че все още не е известен. И призова ФБР да бъде оставено да си свърши работата.

Американският президент добави, че Тръмп е получил "повишено ниво на сигурност" и ще му бъдат предоставен всеки наличен ресурс, за да се гарантира неговата защита.

Също така той е нареден повишаване на мерките за сигурност в Уисконсин, където в понеделник ще се проведе републиканският конгрес на който Доналд Тръмп официално ще бъде обявен като кандидат за президент на партията.

„Наредих на ръководителя на Тайните служби да преразгледа всички мерки за сигурност“, заяви Байдън. И добави, че е разпоредил независима проверка, за да се установи какво се е случило на митинга на Тръмп в Пенсилвания и дали са били неглижирани мерките за сигурност.

Президентът изказа и съболезнованията на мъжът, загинал по време на стрелбата. Байдън каза, че той е жертвал живота си, за да защити своето семейство.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня