Продължава разследването за причините, довели до тежкия инцидент в "Брикел" - Гълъбово. В петък там един човек загина, а други петима бяха ранени, след като огромна варовикова маса се срути върху работниците.
 
От фирмата обявиха, че ще изплатят обезщетения на пострадалите.
 
Един е загинал, а четирима са ранени при авария в Брикел

Днес село Тянево в траур. Всички пострадали при инцидента в "Брикел" са от там. Групата била от 17 души. През няколко месеца ги викали да чистят сероочистващата инсталация. Така станало и вчера.
 
"Както си миех с маркуча, изведнъж чувам, че нещо падна зад мен. Хората викаха за помощ", разказва пред NOVA Иван Димитров.
 
Стоварилата се варовикова маса е била дълга над 8 м и висока около 4 м. Повече от час работниците опитвали да измъкнат пострадалите.
 
Тянево в траур за загиналия и ранените в ТЕЦ "Брикел"

Иван и колегите му от Тянево работели на граждански договори. Получавали по 30 лева на ден. До вчера. Едва ли някой от тях ще се върне отново в ТЕЦ-а.
 
"Детето ми е стресирано, снощи не може да спи", разказва Недялко Димитров - баща на един от работниците.
 
В неделя, в деня на погребението си, загиналият при инцидента Сашо Недев е щял да навърши 44 години. Оставя две дъщери - в 11-ти и в 12-ти клас.
 
За много от хората в Тянево това е бил единственият вариант за препитание. "Това е единственото предприятие в района, където може да изкарат една кора хляб. Другаде няма къде", обяснява кметът на селото Илияна Асенова.
 
Прокуратурата и Инспекцията по труда трябва да приключат разследването на причините за инцидента до два месеца. Започнала е и вътрешна проверка, назначена от ръководството на "Брикел".
 
Разследват инцидента в "Брикел"

"Този инцидент се дължи на трудова злополука, а не на авария на съоръжение. "Брикел" ще направи каквото е необходимо за пострадалите", заяви Янилин Павлов,  изпълнителен директор на "Брикел".
 
Трима от ранените са по домовете си, а двама остават под лекарско наблюдение. Най-сериозно пострадалият е настанен в болницата в Стара Загора.
 
"Има ограничение в дейността на дясната ръка от рамото надолу, има оток, кръвонасядане", обясни проф. Йовчо Йовчев, директор на лечебното заведение.
nova.bg