Един човек загина, а четирима други са ранени при авария в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово, станала в петък.

Инцидентът станал около 15:00 ч. следобед. Петимата мъже влезли да чистят сероочистващата инсталация и върху тях паднала натрупана гипсова маса от тавана.

Брикел инцидент
БГНЕС

Единият от тях - 44-годишен работник починал от задушаване. Други четирима са ранени.

"При нас доведоха двама пациенти, които бяха с травми на долния крайник. Нямаха фрактури, имаха охлузвания и хематоми в меките тъкани, около костите. Те разказаха, че са почиствали помещение с отлагащи се материали, които се намират нависоко. Те са се опитвали да ги съборят и голям къс от тази скална маса е паднал върху тях”, съобщи ортопедът д-р Милко Сурчев от болницата в Стара Загора.  
 
Върху нас падна земна маса и ни затрупа”, разказа един от пострадалите пред NOVA.

По последна информация загиналият мъж започнал работа в ТЕЦ-а съвсем скоро - преди около десетина дни, каза кметът на село Тянево Илияна Асенова.

Брикел
БГНЕС

Четиримата ранени при аварията са от същото село, като по думите на кмета най-тежко е пострадало 20-годишно момче, останало в болницата в Стара Загора.
 
Между петимата няма родствена връзка. Според това, което знаят в село Тянево, те са работили за външна фирма, най-вероятно без трудови договори.
 
Кметът на община Симеоновград Милена Рангелова коментира, че на първата предстояща сесия ще предложи местният парламент да отпусне финансова помощ на петте семейства, тъй като са хора, които трудно ще посрещнат разходите.

На място е започнало разследване. Вече е иззета документация, първоначалният оглед установил, че работниците са имали каски.