В Комисията по отбрана са получени официално резултатите от проверката в "Пирогов" по казуса "Емин", съобщи председателят на комисията  Христо Гаджев. 

Той отбелязва, че тя е приключила на 31 август и е със следното заключение:

"Изводът, който може да се направи от събраните по преписката документи и от камерите за видеонаблюдение е, че на 28.08.2023г. г-н Мустафа Емин е проявил вербална агресия, със спокоен тон, спрямо служителите на УМБАЛСМ "Н.И. ПИРОГОВ" ЕАД и е извършил злоупотреба със служебно положение."

Във „Фейсбук“ депутатът отбелязва, че документите са изпратени на членовете на комисията за сведение.

Скандалът в „Пирогов“: Военният министър иска проверка кой е разпространил информацията с Мустафа Емин

Очаквам, макар и безкрайно закъсняла, реакция от ръководствата на ПП и ДБ, министър Тагарев, и премиера Денков“, пише още Гаджев.

Председателят на Комисията по здравеопазване проф. Костадин Ангелов също обяви, че е изискал и прочел цялата документация от болницата по случая от 28 август т.г., когато Мустафа Емин посещава болницата заради нужда от медицинска помощ на детето му. Проф. Ангелов допълва, че „в документите пише, че Емин е проявил “вербална агресия” и е “отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването”. Поискал е “да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му”, “с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването”, добавя проф. Ангелов в поста си. 

Костадин Ангелов: Тагарев незабавно да уволни Мустафа Емин

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев излезе с първи коментар след скандала с неговия съветник.

„Случаят е много неприятен. Той беше иницииран от пост в личен профил, който след това беше препубликуван на сайта на „Пирогов”. Версиите са две. Аз съм изслушал моя съветник и това, което беше първоначално обявено. Те се разминават много съществено. Много емоционална беше реакцията на всички – и на медиите, и на гражданите, и в политическите среди. Ще взема решение, когато се запозная с фактите”, каза той.

Припомняме, че на 28 август в профила на болница „Пирогов“ в социална мрежа беше публикуван пост, в който беше описано посещението на Емин в болницата. В поста беше посочено, че Емин се е държал “арогантно и скандално“, и е искал от противошоковата зала да бъде изведено дете, за да бъде прегледано неговото.

На 1 септември от болницата съобщиха, че проверката по случая е приключила и от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение. „Персоналът е подходил с висок професионализъм и са извършени необходимите консултативни прегледи и изследвания на детето. Оказана му е необходимата помощ и е изпратено вкъщи с препоръки“, се посочва още в съобщението от лечебното заведение. За този период в детската противошокова зала е оказана спешна помощ на три деца, извършвана е и ресусцитация на дете с тежък хеморагичен шок. 
Фейсбук/БТА