600 лева подкуп. Какво се случва след това?
600 лева подкуп. Какво се случва след това? / netinfo
След разследване на Дарик радио доктор Михаил Велков от университетската болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев” в София беше арестуван с подкуп от 600 лева. Парите са поискани за операция на пациент, която се поема от Националната здравно-осигурителна каса. Докторът беше задържан от Столичната икономическа полиция за 72 часа, след което бе пуснат под парична гаранция от 2 000 лв.

Това е новина, която прочитате и забравяте. Тук, обаче ще ви разкажем какво се случва с историята, след като е минала в новините. Ще бъде ли осъден докторът? Ще бъдат ли отнети правата му? Ще бъде ли поне уволнен? Прогнозата ни и за трите въпроса е „НЕ”. Но ще ви разкажем как се държат институциите в тази ситуация, каква е позицията на лекарската етична комисия, какво казва ръководството на болницата и докъде стига лекарската солидарност…

Първо, обаче, чуйте разказа на майката на пациента Анжела Иванова в първия прикачен звуков файл.

Срещу доктор Михаил Велков е имало и други сигнали за искан подкуп, каза пред Дарик директорът на университетската болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев” професор Събина Захариева. Проф. Захариева, естествено- по думите й не е направила нищо, защото прокурорската проверка не е довела до нищо:

Чуйте втория звуков файл

Ето и хронологията на събитията. Ще чуете запис от скрит микрофон, в който доктор Михаил Велков взима белязаните 600 лв. и обяснява, че те са за положения от него труд.

Чуйте третия звуков файл

„Болен си от нещо страшно и само д-р Велков знае какво е то! По- добре е да изтеглите жалбата.” Това казва възрастна жена с два бастуна на 19 годишния Стефан, от който Велков е поискал парите. Бабата е дошла в дома на семейството седмица след ареста на доктора. Коя е тя и от къде има адреса не става ясно, но е лесно да се предположи. Стефан Иванов разказва за странното посещение:

Чуйте четвъртия звуков файл

„Няма нито един лекар в София с отнети права”- това каза председателят на Столичната лекарска етична комисия към Лекарския съюз д- р Анастасия Малякова преди година по Дарик радио. Поводът- арестувания тогава с 300 лв. подкуп д- р Стоян Пернишки. Ето коментарът и по този случай.

"Колко е морално близкият на пациента, който е дал парите на д-р Пернишки, да влиза в услуга на други действащи лица, които в случая са полицаите", попита д-р Малякова пояснявайки, че е възможно даването на парите да е било жест на благодарност.

Парите не са взети преди операцията на пациента, а след нея и е напълно възможно по този начин роднините да са изразили благодарността си към лекаря, добави тя. Не знам как се доказва, че д-р Пернишки е искал тези пари, допълни д-р Малякова. По думите й колегата й Пернишки е много добър като специалист в областта на хирургията.

Година след като д- р Стоян Пернишки, беше арестуван с подкуп, прокурорската проверка е прекратена. Мотивите- докторът е „несъставомерно обвинен поради липса на качеството длъжностно лице”. Иначе се доказва, че Перникшки е получил облага от 300 лв. в личния си автомобил.

Това би трябвало да е достатъчно условие за етичната комисия да започне работа по случая. Но не е.

Ако се самосезираме непрекъснато няма да можем да си вършим работата на лекари, заяви по този повод председателят на Столичната лекарска етична комисия д- р Анасастасия Малякова. Все още няма лекар с отнети права- каза тя и коментира така новия случай на арестуван с подкуп лекар:

Чуйте петия звуков файл

Следва продължение...