Две от подвижните изборни секции в община Баните са заличени със заповед на кмета, съобщиха от РИК-Смолян.

Дни преди изборите: Разкрити схеми за купен вот в страната (ОБЗОР)

Заличаването им е след оповестената информация и образуваните девет досъдебни производства за документни престъпления при подаване на заявления за гласуване с подвижни урни в Баните.

Кметът на община Борино оставя действащи и 3-те подвижни изборни секции, независимо от образуваните и там 2 досъдебни производства за подобен казус.

Общо 8 са подвижните секции за гласуване на хора с трайни увреждани в 10-те общини на област Смолян. В двете най-малки общини в областта - Баните и Борино бяха подадени необичайно много заявления за гласуване на хора с трайни увреждания.

При извършените проверки се установи, че част от избирателите в списъците за подвижните урни не са подавали такива декларации. По случаите с фалшивите молби са образувани преписки срещу длъжностни лица и в двете общини, според данни на Областната администрация.

Избори 2 в 1, пандемия и локдаун, тестове за ученици – говори премиерът (ВИДЕО)

Някои от имената в списъка за гласуване с подвижни секции в Борино попадат и в приетото преди дни решение на Общинския съвет за подпомагане с парични средства на жители на родопската община.

Според областния управител Стефан Сабрутев е странно, че Община Борино е утвърдила като своя практика да подпомага преди избори определени хора с парични суми, позовавайки се на общинска наредба.

През тази година Общинският съвет е одобрявал три списъка за подпомагане на хора, и тези актове съвпадат с предизборните периоди. Предвидените подвижни урни за карантинирани избиратели са 5 за област Смолян.
БТА