"ЦИК взе решение и гласува за подаване на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини на територията на страната дали има данни за извършено престъпление". Това заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

"За 150-те машини на летище София, ЦИК разбра от писмо по преписка в градската прокуратура. Ние не знаем тези машини кога са внесени от кого и за какво. Между "Сиела" и ЦИК няма проблем в документацията", каза още тя.

Шефът на „Сиела Норма” обясни за машините, появили се в склад на столичното летище

"Не съществува възможност машини предвидени за участие в изборите да се заменят произволно с някакви други устройства за машинно гласуване", добави Цветозар Томов.

"Всяка машина е за определена избирателна секция и дори да я сложите в съседната, няма да работи така, както изисква ЦИК. Има пълна сигурност, че никакви, внесени от когото и където и да е, машини могат да повлияят на изборния процес. Проблемът е, че се създава едно засилващо се напрежение в хората и недоверие към машинното гласуване", каза още Томов.

Шефът на „Сиела Норма“ е дал обяснения за машините в МВР

В четвъртък сутрин стана ясно, че нови 199 нерегистрирани машини за гласуване, които не са предназначени за изборите в неделя и се намират в склад на фирмата-доставчик "Сиела Норма" във висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в столицата. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди проверка по случая.

Шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров беше повикан в МВР, където е дал информация за това какво е състоянието на резервните машини за изборите. 
БГНЕС