/ БГНЕС
Рязко се е увеличил броят на регистрираните наблюдатели за изборите на 14 ноември, като броят им е достигнал 702 души, обяви на днешния брифинг на ЦИК говорителят Цветозар Томов. Той изказа предположение, че този брой още ще се увеличи, тъй като срокът за регистрация изтича в деня на изборите.

Общо три са регистрираните агенции за социологически проучвания - на изхода. Те са традиционните, които броят изборите и провеждат екзит пол - "Галъп Интернешънъл Болкан" с 225 анкетьори, "Алфа Рисърч" с 301 анкетьори и изследователски център "Тренд" с 363 анкетьори. Този списък също се очаква да бъде разширен до следващите три дни, когато изтича срокът, посочи Томов.

ЦИК реши как ще се гласува в болници, социални домове, затвори и плавателни съдве

ЦИК
БГНЕС

Заместник-председателката на ЦИК Росица Матева информира, че всички 1600 машини, които допълнително бяха закупени за тези избори, са доставени в страната и се намират в склада, в който са и останалите машини.

Методически указания за машинното гласуване в страната има, вероятно в близките дни ЦИК ще разгледа методическите указания за гласуване извън страната, тъй като до момента не е взела решение относно машинното гласуване там, каза още Цветозар Томов.

ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите

Говорителите на ЦИК бяха помолени да коментират днешното решение на ВАС, с което бе отменено решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/ в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

"Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите", посочиха в решението си съдиите от ВАС.

Върховните магистрати обаче приеха, че ЦИК има право да прави контролно преброяване, в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат и дадоха указание на ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

Цветозар Томов изрази надежда, че "в крайна сметка ще се стигне до сближаване на позициите на страните, които имат различни гледища по този въпрос".

Росица Матева потвърди, че преписката е върната в ЦИК, но мотивите все още не са обсъдени. Това предстояло в следващите дни.

Говорителят на ЦИК: Още 2000 машини трябва да се купят при избори 2 в 1

ЦИК
БГНЕС

Един от най-тревожните проблеми е сегашната епидемична вълна, посочи още Цветозар Томов. Той припомни, че ЦИК вече е взела решение за подвижните секции и сега е в ход събирането на заявления за сформирането на тези секции, но картината ще бъде много динамична.

"Дано успеем да удовлетворим всички искания на изолираните хора, да могат да упражнят правото си на глас", коментира той. По думите на Томов за разлика от юли обаче сега ситуацията е много по-тежка, което я прави и непредвидима. Карантинираните имат поне две възможности да подават заявления - чрез сайта на ЦИК и чрез портала на Държавната агенция за електронно управление, припомни той.

ЦИК реши как ще гласуват хората под карантина
 
БТА