Близо 1 милион лева са отнетите пари при акциите срещу купуване на гласове
Продължават полицейските акции в страната за купуване на гласове. На прага на избори 2 в 1 - парламентарни и президентски продължава разкриването на схеми за купен вот и задържане на нарушителите.

Служебният министър-председател Стефан Янев увери, че българските граждани може да са спокойни, защото служебният кабинет и Централната избирателна комисия (ЦИК) са предприели всичко необходимо, за да има честен и сигурен вот на 14 ноември.

Избори 2 в 1, пандемия и локдаун, тестове за ученици – говори премиерът (ВИДЕО)

По думите му сигналите за купуване на гласове и противодействието им от МВР се виждат почти на ежедневна база. "Вътрешният министър е като принципал на МВР. Той е един от хората, които говори в публичното пространство. За някои то може да бъде определено като говорене с компромати.

Органите на МВР с цялата си отговорност към закона вършат своята работа и целта е да се намали купения вот, за да бъдат спокойни българските граждани, че вотът им не е изкривен“, заяви Янев. 



Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви пък, че "има практика кметовете на общини да включват в избирателни списъци хора, които на този етап ми се струва, че не трябва да се включват в такива списъци и да гласуват по особен ред". 

Рашков проверява съмнителна практика на кметове, свързана с изборите

На този фон в четвъртък сутрин стана ясно, че нови 199 нерегистрирани машини за гласуване, които не са предназначени за изборите в неделя и се намират в склад на фирмата-доставчик "Сиела Норма" във висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в столицата. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди проверка по случая.

150 непоръчани машини се появиха на столичното летище

А шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров беше повикан в МВР, където е дал информация за това какво е състоянието на резервните машини за изборите. ЦИК пък увери, че внесените машини няма да повлияят на изборния процес.

Шефът на „Сиела Норма“ е дал обяснения за машините в МВР

"ЦИК взе решение и гласува за подаване на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини на територията на страната дали има данни за извършено престъпление", з аяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

ЦИК увери: Внесените машини няма да повлияят на изборния процес

"Не съществува възможност машини предвидени за участие в изборите да се заменят произволно с някакви други устройства за машинно гласуване", категоричен е Цветозар Томов.

Междувременно, президентът Румен Радев направи обръщение по повод предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември и призова всеки да гласува. 

Радев с обръщение към нацията за изборите в неделя

"Колкото повече българи кажат думата си, толкова по-силни ще бъдат институциите ни. Нека всеки, който милее за България у нас или в чужбина да даде своя глас", категоричен е той.



Директорът на националната полиция Станимир Станев и главният секретар на МВР Петър Тодоров изнесоха отчет пред медиите за нарушенията в страната.

"За близо седмица за купуване на гласове са задържани 38 човека", каза Станев. В рамките на акцията срещу нарушаване на политически права на гражданите, от 3 ноември до днес са проверени 2371 места, съставени са над 2000 предупредителни протокола. 108 са образуваните досъдебни производства. Подобен е бил броят на делата и на изборите през юли.

За седмица: Близо 40 души са задържани за купуване на гласове

Главният секретар разказа за случай в региона на Шумен. Ловно стопанство с четири сгради е продадено за 155 000 лева без ДДС преди време. Малко под 155 000 била първоначалната цена, която била обявена на търг. Само със стъпка от 90 лева единствената фирма го печели.

Според Тодоров тя била на поставено лице. Малко след като имотът е придобит и става частен са дадени над 700 000 лева за асфалтиране на път и изграждане на паркинг. Вдигнати са големи порти, които пък възпрепятства движението на хора между две села.

При директора на полицията в Шумен бил пратен посредник, който го заплашил, че ако не спре "да рови" по случая, след изборите ще бъде освободен. "Близо 1 милион лева са отнетите пари при акциите срещу купуване на гласове", каза главният секретар 

Рашков обвини ГЕРБ в купуване на гласове, от партията отговориха

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има случай, при който са събрани данни за кандидат за депутат, който също се е занимавал с това. Доказателствата обаче до момента не били достатъчни за искането на имунитет.

Рашков каза, че ако се съберат достатъчно данни след изборите, то МВР ще ги предаде на прокуратурата, отново с цел сваляне на имунитета на това лице, дори вече да е депутат.

В Кърджали имало заплахи към гласуващи, че ако не пуснат гласа си за конкретна партия, отново "ще им върнат предишните имена". Директорът на жандармерията Тодор Гребенаров обобщи, че в момента "Сиела Норма" разполага с 417 машини, които не са предвидени за изборите.

"Те са в склад на фирмата и ще останат запечатани там. Тези машини не са смесвани никога с машините за изборите", каза вътрешният министър Бойко Рашков.

ЦИК откри нови нерегистрирани машини за изборите, според „Сиела” е фалшива новина

При друг случай, в друг регион на страната, е установен случай на фалшиви декларации от хора, които заявили, че искат да гласуват в мобилна секция. След проверка се оказало, че документите са фалшиви, а хората са заявили, че не са искали мобилна секция.

"Директорът на полицията в този регион също бил "предупреден", че това ще има последици за него", каза Тодоров.

Акциите по места в страната:

Благоевград:


Двама са задържани за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, съобщиха от полицията.

В рамките на процесуално-следствените действия, извършени по сигнал, в магазин в благоевградското село Лешко са намерени и иззети мобилен телефон, две тетрадки и тефтер с изписани имена.

Акция в Благоевградско срещу търговията с гласове, има задържани

Задържан е собственикът на търговския обект, в мобилния телефон на когото са открити записани множество ЕГН-та, съобщават от полицията. Заедно с представители на Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите-Благоевград е извършена инспекция на магазина, където са открити множество нередности, сред които продажба на цигари без разрешително за извършване на такава търговска дейност и неиздаване на касови бележки при покупка на стоки.

В ареста на полицейското управление в Благоевград е задържана и местна жителка. При обиск от нея е иззета парична сума, предназначена по първоначални данни за склоняване към гласуване за определена политическа партия.

Бургас: 

"Четирима задържани, три досъдебни производства и четири преписки са образувани в резултат на проведената специализирана полицейска операция против купуването на гласове', съобщи Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Четирима задържани след акция за купения вот в Бургаско

Операцията е обхванала територията на община Приморско (селата Ново Паничарево и Ясна поляна), община Сунгурларе, община Айтос, община Царево, община Малко Търново и бургаските квартали с малцинствено население, сред които и "Горно Езерово".

От началото на операцията са образувани общо 25 досъдебни производства, от които в Бургаска община - 10, Средец - 4, следвани от общините Несебър и Руен - с по 2 досъдебни производства.

Плевен:

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления против политическите права на гражданите стартира тази сутрин на територията на плевенското село Буковлък.

Акция срещу купения вот в Плевенско: Шестима задържани, иззети са списъци

До момента са проверени шест адреса иззети са списъци с имена на лица. С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани шестима, на възраст между 19 и 60 години, заподозрени в извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите. Полицейските действия на територията на Плевенска област продължават.

Сливен:

Специализирана полицейска операция в Сливен е в ход от тази сутрин, съобщиха от полицията. Екипите проверяват пет обекта, сред които - частни имоти, магазини, заложни къщи.
 

Инспекциите обхващат документи, тетрадки за продажба на вересия и нерегламентирана продажба на акцизни стоки.

Акция срещу купуване на гласове в Сливен (СНИМКИ/ВИДЕО)

Задържан е обитател на къща по подозрение за престъпления с наркотици и купуване на гласове. 

МВР

От началото на предприетата специализирана полицейска операция в страната, само на територията на ОД на МВР-Сливен са образувани седем досъдебни производства, на 11 ноември прокуратурата е повдигнала обвинение за купуване на гласове.

БГНЕС


БГНЕС

Работи се активно по сигнали на граждани и придобита оперативна информация. Съставени са 411 протокола за предупреждение.

Шумен:

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен извършват проверка на 1279 заявления за гласуване в подвижна секция.

Тя е по разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура в града, с цел да се установи дали има неистински документи, има ли трайно увреждане у избирателя, което не му позволява да гласува в изборно помещение, и допуснати ли са нарушения от Изборния кодекс. 

Щателно се проверява дали положените подписи под заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия са на "заявителя". Ако се установи, че не са подписани от лицата, от чието име са подадени, ще им бъдат снети сведения и предприети съответните действия.

44 заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити, са проверени в рамките на едноседмична специализирана полицейска операция на територията на ОД на МВР- Шумен.

Целта на операцията е била превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Проверени от полицейски служители са и 44 места, за които има информация, че са рискови зони, или че в тях се извършва купуване или продаване на гласове, както и 139 лица от активния криминален контингент и шестима, утвърдени като лидери на етнически или други общности.

Проверяват заявления за гласуване с подвижна секция в Шумен

Извършена е проверка и на 10 собственици на фирми, с цел предотвратяване на корпоративен вот. По време на операцията са извършени и активни мероприятия за противодействие на конвенционалната престъпност, в рамките на които са разкрити 20 престъпления.

При полицейска проверка на 10 ноември в имот, обитаван от 61- годишен мъж в село Вълнари, са намерени два списъка на лица. Изяснява се дали на вписаните в тях имена е предлагана имотна облага да гласуват за определена политическа партия на предстоящите парламентарни и избори за президент и вицепрезидент.

От прокуратурата пък съобщиха, че от началото на предизборната кампания до сега в прокуратурите на територията на страната са образувани 369 преписки и 97 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите.

Прокуратурата посочи колко са нарушенията на изборния процес у нас

Двадесет преписки и дванадесет досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 349 преписки и 85 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание.

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР. За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.
Агенция "Фокус"/БТА