Нови 199 машини за гласуване, които не са регистрирани, се намират в склад на фирмата-доставчик "Сиела Норма", предизвикаха пореден скандал малко преди изборния ден.

"Няма нови машини, това е фалшива новина. Тези 199 са същите машини, които бяха коментирани като 150, пристигнали на Летище София. Към тях се добавят 36, пристигнали 10-на дни по-рано. Другите 13 са останали от пролетта". Това каза в "Твоят ден" по Nova News Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма".  Той подчерта, че на фона на 13 000 машини, доставени на Комисията, това изглежда доста нормално количество. И изясни, че oбщо 427 машини има за резервни нужди извън склада на ЦИК.

Новите машини напълно са изненадали ЦИК. Това заяви говорителят на Комисията Цветозар Томов в ефира на „Здравей, България”. по NOVA.

ЦИК реши: Преброяването на контролните разписки да се извършва само в 30% от секциите

„Разбрахме за тях от писмо на „Сиела”, изпратено късно снощи. ЦИК разбра за случая и взе две решения - да информира незабавно ДАНС и министър Бойко Рашков, който отговаря за вота. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела” по повод техните искания, уточни Томов.

Говорителят обясни още, че в писмото на „Сиела” се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5 000 тествани устройства в 139 били открити повреди, гласи писмото, цитирано от него.

Дни преди изборите: Скандал с машини за вота на склад (ОБЗОР)

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той.  

Томов беше категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чийто фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт.

„Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини. Всичко, което „Сиела Норма” обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано”, добави той.

150 машини се появиха на столичното летище

Говорителят разясни, че когато в една секция започва изборният ден, се пише серийният номер на машината и представителите на секционните комисии се подписват, че устройството е именно посоченото.  

Това е трета подобна партида, след като други две - една от 228, друга от 150, бяха открити през изминалите дни. От фирмата доставчик твърдят, че тези машини са доставени, за да служат за резервни части и ремонт на устройствата, които ще бъдат използвани в изборния ден.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на „Сиела Норма“ АД, съобщиха от МВР, а резултатите от нея се очакват още днес.

Рашков разпореди спешна проверка на новите машини на „Сиела Норма“

По-късно от ЦИК дадоха извънреден брифинг, на който коментираха темата.

В ЦИК се поставят въпроси за обсъждане, а после говорителите говорят съвсем различни неща. Това заяви Красимир Ципов.

Ципов изрази загриженост от появилите се машини, които според него са около 600. "Никой не дава адекватен отговор какво се случва и от къде са тези машини".

"Всички трябва да излязат да гласуват, за да се предотврати възможен сценарии на тези, които не желаят в Бъглария да се проведат честни и демократични избори", заяви Ципов.

Законодателят предвиди машинно гласуване като гарант за правилно отчитане на всеки глас, но нещата от последната седмица будят съмнение. Това ни мотивира да поискаме информация от "Сиела" какви още машини има в България, чия собственост са и за какво са предназначени. Отговорът от "Сиела" е получен на 10 ноември в 14.48 ч., че има още 199 машини, които са в склад на фирмата-доставчик "Сиела Норма", който се намира във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Според ЦИК те не са дали информация какво е предназначението им, от колко време са там и от къде са пристигнали.

Първоначално тези 228 машини бяха предназначени за демонстративно гласуване в Грузия и Албания, а от вчерашното писмо на "Сиела" до ЦИК става ясно, че искат всичките машини - 228,150,199 да бъдат използвани за сервизно обслужване.

Членовете на ЦИК изразиха недоумение защо три дни преди изборния ден ще се правят ремонтни дейности, след като най-късно в петък вечерта трябва да тръгнат по места.

На брифинга посочиха още, че в писмото на "Сиела" пише, че са проверени 5000 машини. "До другите 5000 могат да излязат 500, които са дефектирали. Това какво означава, че два дни преди изборите ще ги ремонтират ли", питат от ЦИК.

Ципов посочи, че при непреодолими външни обстоятелства, когато не може да се проведе машинно гласуване, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини. Медодическите указания също ясно и конкретно казват какво могат да правят техниците на фирмата-изпънител - те могат да сменят батерии и удължители, но не могат да бъркат в машините в изборния ден, когато тя спре да работи.

От ЦИК се оплакаха, че нямат добра комуникация с вицепремиера Бойко Рашков. "На изборите през април с тогавашния вицепемиер се срещахме всяка седмица преди изборите, а настоящият вицепремиер не сме го виждали".