Транспортират още 150 машини до склада на "Сиела Норма". Вчера се оказа, че те са доставени у нас в митнически склад на Летище София. От фирмата доставчик обясниха, че тези устройства не са оборудвани с нужния софтуер и няма да влязат в употреба на изборите 2 в 1 в неделя. Ситуацията, обаче, предизвика напрежение и много въпроси. 

"Вчера получихме информация за още 150 машини, за които изобщо не сме уведомявани. Те са на митнически склад. Нямаме представа за къде са предназначени, никой не ни е предупредил за тях", заяви в "Твоят ден" Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия. По думите му, ЦИК са били предупредени едва преди 3-4 дни, че тези допълнителни машини пристигат с поръчаните.

150 машини се появиха на столичното летище

"Тогава веднага взехме мерки, за да не бъдат смесени с другите. Би трябвало да бъдем предупредени доста по-рано", обясни Томов. Той определи реакцията на "Сиела Норма" като  агресивна. Според него, обаче, риск за манипулация на вота няма.

"Проблемът е, че историята с 228-те машини създаде напрежение и разпали политически страсти. Те няма да бъдат използвани, дори няма да бъдат разопаковани. Нямаме време да обясним достатъчно подробно на хората, трябва много сложна конспиративна теория, за да си представим, че вотът ще бъде компрометиран в отделни секции", коментира говорителят на ЦИК. 

Преди дни на пресконференция от ГЕРБ обявиха, че има 228 устройства, които са извън поръчаните от държавата допълнителни 1600 за изборите. Вчера се появиха нови 150 машини за гласуване в митнически склад на летище София.
 

Шефът на „Сиела Норма” обясни за машините, появили се в склад на столичното летище

Според изпълнителния директор на „Сиела Норма” – фирмата доставчик на машините, Веселин Тодоров, те са уведомили ЦИК за доставките на машините. Именно от Комисията са решили допълнителните машини да бъдат вкарани в склада с устройствата за изборите.

„Тези машини няма как да влязат в изборния процес. Това са машини, които са изпратени преди доста време с цел да се гарантира обслужването на машините, собственост на ЦИК. За да можем да гарантираме в рамките на ден ремонта или подмяната на машина. Това е основната причина за тази втора партида”, обясни той пред NOVA.

„Това е всъщност проблемът, защото когато тези машини, предназначени за резервни части, се смесят с другите машини, наистина може да се създаде притеснение. Някои партии може би основателно повдигат този въпрос. Именно затова обжалвахме това решение, отказахме да го изпълним – машините не са вътре в склада. Пратихме и сигнал до Софийска градска прокуратура”, обясни още Тодоров.

Той подчерта, че софтуерът за машините е сертифициран и подписан със специален ключ, който се намира в касата на председателя на ЦИК.

„Човек не може да подмени флашката от машината, защото са необходими и смарт картите на членовете на СИК. Това ще значи, че те също трябва да бъдат включени в измамата. Трябва да включите и сертифицирания софтуер, както и „Информационно обслужване”. Толкова много организации и системи трябва да бъдат преправени, манипулирани и ангажирани, едва ли някой на света може да го постигне”, посочи Тодоров.

Според него тези машини са най-малката заплаха за изборите в неделя.
 

Междувременно говорителят на служебното правителство Антон Кутев коментира, че чрез скандалите с машините за вота се създава интрига. "Надявам се тя да не е политическа", посочи той. 

По думите му това да се вкарват някакви машини на по 100 и на по 200 не е най-добрият начин да се проведат изборите. 

Лидерът на ГЕРБ заяви през уикенда, че според него предстои нов костинбродски сценарий. "В склада, където са белите машини - около 11 000 и допълнително поръчаните 1600, има и едни 228 машини за гласуване, които са докарани тихомълком", каза Бойко Борисов. По думите му тези 228 машини са извън държавната обществена поръчка. "Те са абсолютно идентични - със същия тип, същите на външен вид и софтуер в същите куфари", подчерта той.

"Сега ще започнат да говорят, че тези маши са за Албания, Грузия или са за ремонт на другите, ако се счупят", каза Борисов и допълни: "ние не знаем и за чужбина кои машини са изпратени“.

В тази връзка Антон Кутев  отговори: „Имаме 228 затворени машини от ЦИК. Комисията уведоми ДАНС за тях. За следващите 150 се оказва, че е уведомена прокуратурата. От „Сиела Норма” твърдят, че те не могат да бъдат използвани, защото нямат софтуер. Не разбирам какъв е този хъс на „Сиела Норма” да вкара един куп машини, които били за Грузия. Тази неделя има избори в България, а не в Грузия. Не мога да кажа дали „Сиела Норма” участва в заговор и не е моя работа", каза Кутев.

„Борисов често бърка фикциите с реалността. В момента за пореден път е така. Колкото и да се опитва да напомня за „Костинбродската афера”, нека си спомним, че там имаше отпечатани готови бюлетини и щяха да се използват от ГЕРБ", поясни говорителят на служебното правителство.